Teknoloji
Moderator
AYDIN HASAN / İstanbul - Çanakkale Savaşı’ndaki üniformaların aslına uygun üretilmiş röprodüksiyonlarını giyen iki temsili asker, İstanbul Fuar Merkezi’nde SAHA 2026 Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı’na 57. Alay ruhunu taşıdı. RAFF Military Textile firmasının standındaki iki temsili asker fuara anlam kattı. ŞirketinGenel Müdürü Eray Yükseloğlu, dedesi Başçavuş Ziya Nuri Efendi’nin 1929’da Meclis Muhafız Alayı’nda görev yaptığını, iki temsili askerin giydiği üniformaların Çanakkale Savaşı’na katılan 57’nci Alay 2’nci Piyade Taburu’na ait üniformaların rekonstrüksiyonu olduğunu söyledi.
‘Nizamnameye uygun hazırlandı’
Kendisini ‘üniformalog’ olarak nitelendiren sanat ve tarih danışmanı akademisyen Burhan Erhan Çavdaroğlu şunları söyledi: “Eray Yükseloğlu bana büyük dedesinin TBMM Muhafız Birliği’nde astsubay olduğunu, elinde orijinale en yakın üniforma kumaşının bulunduğunu söyledi. Ben de kendisine ‘Madem işin en zor kısmı olan kumaşı hallettiniz, üniforma yapalım’ dedim.Üniformaların ilki 1909’da yayımlanan Elbise-i Askeriye Nizamnamesi’nin 1911 ve 1915 değişikliklerine bağlı kalınarak hazırlandı. Bu çerçevede bir nefer, iki küçük zabit yani astsubay üniforması benim danışmanlığımda Raff Tekstil atölyelerinde hazırlandı. Maalesef tarihi dizi ve filmlerde hatalı üniforma örnekleri var.”